De database van Distrifood Dynamics is deze maand door de grens van 10.000 adressen gebroken. De opening van darkstores van flitsers en de opname van een grote groep toko’s zijn twee van de belangrijkste groeifactoren.

Distrifood Dynamics is de aan deze site gekoppelde database over de supermarktbranche. Hierin zijn onder meer alle gegevens te vinden over formules, individuele supermarkten en marktgebieden. Dynamics is zowel op de Nederlandse als de Belgische markt actief. Daarbij wordt de database voortdurend geactualiseerd, onder meer met input van
supermarktketens zelf en in samenwerking met verschillende marktonderzoekers.

Bijna zevenduizend adressen in Nederland

In totaal staan er volgens coördinator Edyta Hop inmiddels 10.092 adressen in de database. ‘In Nederland zijn dat er bijna 7000, terwijl het Belgische gedeelte inmiddels zo’n 4000 adressen telt.’ Vorig jaar ging het in Nederland nog om ongeveer 5560 adressen, terwijl Dynamics voor België zo’n 3870 adressen in de database had zitten.

Flitsbezorgers hebben inmiddels 130 darkstores

De groei komt onder meer door de opmars van flitsbezorgers in zowel Nederland als België. De mijlpaal werd onder meer bereikt door de toevoeging van in totaal 130 darkstores van de razendsnelle bezorgdiensten.  Flink is daarbij in Nederland de snelste groeier.

Ook grote groep toko’s opgenomen in de database

Volgens Hop zijn er ook 300 adressen en gegevens van toko’s opgenomen in de database. Nieuwbouw tekent voor 80 adressen. Dynamics houdt bij op welke lokaties plannen bestaan voor nieuwe supermarkten en houdt bij welke formule hier zijn intrek neemt.

Spar Express en AH To Go zijn sterke groeiers

De resterende groei is vooral te verklaren door uitbreiding van
bestaande formules naar nieuwe lokaties. Zo blijft het aantal vestigingspunten van Spar Express bij tankstations toenemen, terwijl ook AH To Go in dat kanaal met een groeispurt bezig is. Jumbo City en onlinesupermarkt Picnic blijven in aantal adressen ook groeien, zo blijkt uit de analyse.